Strefa marek
Wegetariańska Sycylia. Przepisy pełne słońca

EAN:

9788383185811

Wydawnictwo:

Rok wydania:

2023

Oprawa:

twarda

Format:

243x205 mm

Strony:

160

Cena sugerowana brutto:

59.99zł

Stawka vat:

5%

Książka dla wszystkich, którzy kochają autentyczną włoską kuchnię.

Oto najlepsze sycylijskie przepisy!

Wegetariańskie dania z pasją, pełne smaków i aromatów prosto z Sycylii. Francesca Maugeri Holmstrm zdradza najwyborniejsze przepisy i przywołuje kulinarne wspomnienia z czasów dzieciństwa. Dzieli się z czytelnikami historią miłosną, która łączy kuchnię i mieszkańców tej najpiękniejszej włoskiej wyspy. Nieskończenie zachwycająca i przyjazna, pełna jest ludzi żyjących nieśpiesznie - koneserów prostego życia, z dumą wychwalających powolny codzienny rytm.

Kilka tradycyjnych sycylijskich składników - takich jak mąka, cytrusy, pomidory, karczochy, bakłażany, fenkuły, cukinie, szparagi czy orzechy - tworzy lokalną kuchnię. Bezpretensjonalną, smaczną, zdominowaną przez warzywa, przede wszystkim jednak naznaczoną rozkoszną nutą hedonizmu.

Gnocchi z pistacjami, nadziewane karczochy, linguine z pesto orzechowo-cytrynowym, bruschetta z dzikimi szparagami, tarta czekoladowa z chili? Buon appetito!

Burzliwa historia sprawiła, że Sycylia to fascynujący kulinarnie wszechświat. Włoski i niewłoski jedocześnie. Główne role grają tu słodko-kwaśne cytryny, pękate bakłażany, kolczaste karczochy i pełna smaku oliwa. Zmierzcie się z nimi w kuchni, korzystając ze wskazówek Franceski - a gwarantuję, że będziecie szczęśliwi.

Bartek Kieżun, dziennikarz kulinarny i autor książek, ekspert w zakresie kuchni śródziemnomorskiej

Ciao! Kiedy otwieram tę książkę, wracają moje własne wspomnienia z sycylijskiego Cefalu i smak niezapomnianej parmigiany. Tym samym otrzymuję aromatyczną odpowiedź na pytanie, czy sycylijska kuchnia może być wegetariańska. Autorka skutecznie inspiruje do częstszego sięgania po warzywa.

Zofia Cudny