Drugie wydanie książki Dieta bezglutenowa: co wybrać? zostało napisane przez specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka. Dostarcza wszechstronnej, aktualnej, ugruntowanej naukowo, ale podanej przystępnie wiedzy o diecie bezglutenowej. Przybliża Czytelnikowi: właściwości glutenu zasady układania diety bezglutenowej w świetle zaleceń żywieniowych wartość odżywczą produktów bezglutenowych wymagania dotyczące znakowania gotowych produktów bezglutenowych praktyczne zasady przygotowywania potraw bezglutenowych aktualne zalecenia do stosowania diety bezglutenowej Publikację wyróżnia obszerna część tabelaryczna z danymi o wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych w produktach naturalnie niezawierających glutenu oraz w produktach bezglutenowych wytworzonych przemysłowo. Książka powstała z myślą o chorych na celiakię i inne choroby glutenozależne, dietetykach, a także osobach gotujących (zawodowo lub w domu).