Mięta uwodzi świeżością i aromatem szkoda tego nie wykorzystać, a możliwości jest wiele. Potrafi skutecznie wspierać nasze zdrowie, a do sztuki kulinarnej i w daniach słonych, i słodkich wnosi niezwykle interesującą, egzotyczną nutę. Przy tym mięta jest bardzo łatwa w uprawie: nie potrzebujemy doświadczenia ogrodniczego, żeby mieć kilka sadzonek w ogrodzie albo w doniczkach na parapecie lub na balkonie. Warto poznać miętę imbirową, bananową, truskawkową, czekoladową I dać się zaskoczyć naprawdę warto! W tym poradniku znajdziesz wskazówki dotyczące wielorakiego kulinarnego i leczniczego wykorzystania właściwości mięty oraz sposoby przygotowania medykamentów i potraw na bazie tej rośliny. Są to m.in. balsam miętowy, miętowy olej do masażu, kataplazm do udrożnienia dróg oddechowych, likier z miętą pieprzową, liście mięty w czekoladzie, granita mentolowa i wiele, wiele innych. Odbiorcy: - osoby, które uwielbiają zgłębiać niezwykłe właściwości roślin i wykorzystywać je z pożytkiem dla zdrowia i urody. Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę? - autor wyjaśnia w niej, jak prawidłowo sadzić i pielęgnować miętę w ogrodzie oraz jak ją uprawiać w doniczce lub w skrzynce - opisuje sposób cięcia krzewinek, zbioru i przechowywania rośliny - przybliżając różne odmiany mięty, podpowiada, jak ją najlepiej stosować, wykorzystując jej właściwości lecznicze i zalety smakowe