Książka jest podzielona na cztery części. Opisane zostały w niej propozycje napojów na bazie owoców, napojów owocowowarzywnych, takich, które zawierają wyłącznie jarzyny oraz napoje bazujące na roślinach zbożowych z dodatkiem owoców, warzyw i orzechów. Każdy rozdział zawiera proste, zdrowe receptury, które wzbogacą naszą dietę, a także wskazówki, jak oswoić się z nową filozofią odżywiania, podkreślającą istotę korzystania z tego, co oferuje nam natura, tak aby cieszyć się dobrym samopoczuciem. Podane przepisy zredagowano w ten sposób, by uwzględniały łatwość przygotowania, prostotę oraz walor dietetyczny zdrowych napojów tłoczonych na zimno, idealnych na śniadanie albo jako przekąska. W odróżnieniu od wielu innych napojów, wolno tłoczone soki naturalne stanowią cenne uzupełnienie kompletnej, zdrowej i zbilansowanej diety. Dostarczają organizmowi wartościowe składniki odżywcze, jak również sole mineralne, witaminy oraz błonnik zawarty w orzechach, owocach, warzywach czy roślinach zbożowych.