Strefa marek
Kelner w Paryżu. Co ukrywa stolica smaku?

EAN:

9788381353700

Wydawnictwo:

Data premiery:

2024-03-27

Rok wydania:

2024

Oprawa:

broszurowa

Format:

217x145 mm

Strony:

440

Cena sugerowana brutto:

59.99zł

Stawka vat:

5%

Paryż harujący, czyli stolica smaku od kuchni

"Pozory wprawiają w ruch restaurację, podobnie jak to miasto. Różnica między tym, co widoczne, i tym, co ukryte, jest bezkresna jak ocean. Restauracja w rzeczywistości jest oszustwem".

Edward Chisholm przyjechał do Francji, marząc o przygodzie i znalezieniu swojego miejsca w świecie. Próbując związać koniec z końcem i wybić się jako pisarz, podjął decyzję, która okazała się przełomowa: rozpoczął pracę jako pikolak - asystent kelnera - w jednej z paryskich restauracji. Po drugiej stronie kuchennych drzwi, z dala od oczu gości, poznał oblicze paryskiej gastronomii, które w niczym nie przypomina tego oficjalnego. To świat wyzysku, rywalizacji, klasowości i rasowych uprzedzeń. Świat, z którego tylko nielicznym uda się wydostać.