Spożywaj najwartościowsze pokarmy, a dadzą ci superzdrowie! Każdy wie, że owoce i warzywa stanowią fundamentalną część zdrowej diety, ale superpokarmy pochodzenia roślinnego należą do elity pożywienia. Szanowane przez wiele starożytnych kultur ze względu na swoje działanie uzdrawiające i energetyzujące, superpokarmy mają najwyższą gęstość odżywczą na ziemi. Książka Superpokarmy roślinne opisuje 50 głównych superpokarmów, przedstawiając ich wyjątkowe właściwości oraz praktyczne wskazówki dotyczące wprowadzenia ich do codziennego odżywiania. Poradnik dostarcza informacji na temat znanych superroślin, takich jak żurawina, siemię lniane czy granat, oraz pokarmów dopiero zyskujących na popularności, takich jak nasiona chia, noni czy yacon. Ponadto zawiera 50 przepisów bogatych w wartości odżywcze, które ułatwią ci wprowadzenie superpokarmów do codziennych posiłków. Wypróbuj na przykład lody lawendowe z jagodami , pikantne mleko dyniowe, grzyby cremini nadziewane pesto z orzechów włoskich i pietruszki, zupę ze szpinaku i orzechów nerkowca, sałatkę ze szpinaku i truskawek z sosem z camu camu lub pilaw z ryżu i granatu.