Przyzwyczailiśmy się do myślenia, że tłuszcz nam szkodzi powoduje tycie, podnosi ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy, nowotworów. Jednak bez tłuszczu nasz organizm nie byłby w stanie funkcjonować, a niemowlęta i dzieci nie mogłyby rozwijać się prawidłowo. Wszystko zależy więc od tego, jaki tłuszcz znajduje się w twojej diecie czy ten, od którego tyjemy i chorujemy, czy też ten, który jest potrzebny naszemu organizmowi. Autor niniejszej książki w szczegółowy sposób opisuje właściwości różnych tłuszczów i ich znaczenie dla naszego zdrowia. Dzięki tej publikacji dowiesz się: Ile tłuszczu potrzebują dorośli, a ile niemowlęta i dzieci? Jakich tłuszczów potrzebuje nasz organizm, a jakie są dla nas niekorzystne? Jakie tłuszcze wybierać, by obniżyć ciśnienie tętnicze krwi i ryzyko zakrzepicy? Jakie tłuszcze powinni spożywać wegetarianie, by nie rozwinąć niedoboru niezbędnych kwasów tłuszczowych? Jak zaplanować posiłki, jeśli musimy zmniejszyć spożycie tłuszczów?