Przyszłe mamy i kobiety karmiące znajdą w książce sposoby prawidłowego odżywania i dbania o siebie, które zapewnią ich dzieciom siłę i odporność na choroby cywilizacyjne. Autorka podkreśla zalety karmienia dziecka mlekiem matki i opisuje naturalne pokarmy przygotowywane w domu. Książka zawiera przepisy na mleczka zbożowe, kleiki i zupki wzmacniające delikatny układ pokarmowy dziecka do 3. roku życia. Autorka przedstawia również temat alergii i uczuleń pokarmowych u najmłodszych i prawidłowego żywienia dzieci w oparciu o zasady wegetarianizmu. Rodzice, którzy sięgną po tę książkę, dowiedzą się, jak kształtować u dzieci zdrowe nawyki żywieniowe, tak aby zbudować silny fundament zdrowia na całe ich życie. W pierwszych latach życia człowieka kształtują się podstawy jego dobrego zdrowia. Niezwykle ważne są pierwsze miesiące, dieta matki podczas ciąży, a nawet sposób odżywiania rodzicow jeszcze przed poczęciem dziecka. Książka autorstwa Bożeny Żak-Cyran podaje proste i skuteczne metody zastosowania tej diety, prowadząc czytelnika od okresu planowanej ciąży, poprzez jej trwanie, wczesne dni niemowlęcia, aż do wieku przedszkolnego. Autorka prezentuje przepisy kulinarne na zdrowe, smaczne i łatwe do przygotowania w domu potrawy, omawiając przy tym tak ważne tematy jak sposoby wzmacniania laktacji, prawidłowy przebieg karmienia piersią, przyczyny kolki u niemowląt, wprowadzanie nowych pokarmów czy nietoleracje i alerie pokarmowe. Książka stanowi wspaniał przewodnik po zdrowym, zgodnym z naturą żywieniu najmłodszych dzieci.