"Podstawy żywienia psów i kotów" to cenne źródło informacji dla lekarzy praktyków i studentów medycyny weterynaryjnej na temat roli odżywiania i jego wpływu na zdrowie i dobre samopoczucie psów i kotów. W podręczniku, oprócz zagadnień wprowadzających, takich jak fizjologia procesu odżywiania, składniki pokarmowe i ich zapotrzebowanie, omówiono bardzo szczegółowo zasady żywienia psów i kotów w poszczególnych etapach życia i rozwoju. Obszerną część publikacji poświęcono profilaktyce żywieniowej w najczęstszych zaburzeniach klinicznych, tj. w otyłości, chorobach układu moczowego, układu krążenia, chorobach zwyrodnieniowych stawów i schorzeniach neurologicznych: - fizjologia i patofizjologia procesu odżywiania - składniki pokarmowe i ich wpływ na zdrowie zwierząt - surowce używane do produkcji karm - żywienie psów i kotów na poszczególnych etapach ich rozwoju i życia - metody i diety w karmieniu psów i kotów - rodzaje i charakterystyka karm gotowych - żywienie zwierząt z występującymi zaburzeniami klinicznymi