Dieta wegetariańska w profilaktyce chorób cywilizacyjnych oraz w okresie ciąży i laktacji przeznaczona jest zarówno dla lekarzy i specjalistów związanych ze zdrowiem, jak również dla wszystkich, którzy chcieliby poznać wpływ diety wegetariańskiej na zdrowie w teorii i w praktyce, tak w znaczeniu ogólnym, jak i w wybranych chorobach, a także zrozumieć jej rolę w ochronie środowiska. Publikacja ta skierowana jest do osób na każdym etapie życie, które chciałyby poznać bliżej dietę wegetariańską w różnych wariantach, m.in. weganizmu, laktowegetarianizmu, jak i fleksitarianizmu. To swoisty przewodnik po diecie wegetariańskiej dla: dorosłych dzieci kobiet w ciąży i karmiących piersią oraz osób ze schorzeniami takimi jak: miażdżyca zaburzenia lipidowe (w tym hipercholesterolemia, hipertriglicerydemia) nadciśnienie dna moczanowa cukrzyca schorzenia jelit. W książce tej znajduje się również rozdział dla pacjentek z endometriozą, z którymi autorka w dużej mierze pracuje i właśnie dla nich dostosowanie odpowiedniej diety roślinnej może stać ważnym elementem terapii tego schorzenia. Czytelnicy znajdą tu zbiór jadłospisów i przepisów kulinarnych dla osób zdrowych oraz polecanych w różnych jednostkach chorobowych. Zostały tu przedstawione także wyniki badań naukowych oraz praktyczne wskazówki, jak zacząć przygodę z dietą wegetariańską, jakich błędów unikać, aby zbilansować prawidłowo codzienny jadłospis i dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych dla zachowania zdrowia składników odżywczych.