Strefa marek
Korea od kuchni

EAN:

9788381519632

Autor:

Wydawnictwo:

RM

Data premiery:

2025-03-24

Rok wydania:

2025

Oprawa:

broszurowa

Format:

235x162 mm

Strony:

112

Cena sugerowana brutto:

39.99zł

Stawka vat:

5%

Zapowiedź

Wprowadź smaki Korei do swojej kuchni. Nie czuj się obco w koreańskiej restauracji. Czytaj, gotuj i ciesz się smakiem kimchi, ciastek ryżowych, zup i dań głównych, banchanów oraz deserów. Poznaj koreańską kulturę jedzenia i serwowania posiłków.

Kuchnia koreańska? Powiesz: kimchi! Masz rację, ale chociaż kiszona na ostro kapusta jest obok bap, czyli ryżu sercem koreańskiego menu, to kuchnia tego narodu kusi wieloma innymi smakami, aromatami i kolorami.

To ostrość jaskrawoczerwonej pasty gochujang z koreańskiej papryczki chili, słodycz syropu ssal jocheong z brązowego ryżu, słony smak doenjang pasty ze sfermentowanej soi i zalewy solnej. To kuchnia kontrastów, w której intensywne smaki łączą się harmonijnie z delikatnymi potrawami, takimi jak buliony z suszonych sardeli i glonów, czy też kremowe tofu.

Koreańska kuchnia oferuje dania idealne dla mięsożerców zachwyci ich aromatyczna wołowina bulgogi lub smażony kurczak na ostro dak galbi. Jednak nie brakuje tu również przysmaków dla tych, którzy wolą kuchnię roślinną królują w niej wszelkiego rodzaju kiszonki, ciastka ryżowe i warzywne banchany, które w połączeniu ze słodko-ostrymi sosami dają niespotykane nigdzie indziej smaki.

Ta książka prezentuje kilkadziesiąt przepisów na proste i popularne potrawy kuchni koreańskiej. Każdy jest opatrzony objaśnieniami i radami, na przykład jak pokroić wołowinę na cieniutkie plasterki na bulgogi, z czym najlepiej podawać daną potrawę. Znajdziesz tu także listę podstawowych przypraw i składników większość z nich jest niedroga i łatwo dostępna w polskich supermarketach lub sklepach internetowych z kuchniami świata.