Strefa marek
Dietoterapia w zaburzeniach psychicznych

EAN:

9788301246044

Wydawnictwo:

Data premiery:

2025-11-28

Rok wydania:

2025

Oprawa:

blister

Format:

205x143 mm

Strony:

410

Cena sugerowana brutto:

99.00zł

Stawka vat:

5%

Zapowiedź

W dobie rosnącego zainteresowania wpływem stylu życia na zdrowie psychiczne, książka "Dietoterapia w zaburzeniach psychicznych" stanowi przełomowe opracowanie, które zmienia sposób myślenia o psychiatrii i profilaktyce chorób psychicznych. Ta wyjątkowa publikacja w sposób mistrzowski łączy naukową precyzję z praktycznym podejściem klinicznym, czyniąc z niej nie tylko kompendium wiedzy, ale także inspirujący przewodnik dla praktyków i studentów medycyny, dietetyki oraz psychologii. Książka została osadzona w paradygmacie medycyny opartej na faktach (EBM) i w pełni wpisuje się w ideę medycyny stylu życia oraz psychiatrii zintegrowanej.


Autorki w sposób klarowny i przekonujący pokazują, że dieta to nie tylko tło leczenia psychiatrycznego, lecz jego istotny element, mogący wspierać farmakoterapię, psychoterapię i zapobiegać nawrotom chorób. Publikacja prezentuje najnowsze doniesienia naukowe dotyczące osi jelito-mózg, mikrobioty, neuroprzekaźników i mechanizmów metabolicznych, a jednocześnie przekłada tę wiedzę na praktyczne strategie terapeutyczne, możliwe do zastosowania w codziennej pracy z pacjentem.


Książka "Dietoterapia w zaburzeniach psychicznych" to:

  • interdyscyplinarne opracowanie łączące wiedzę z zakresu psychiatrii, dietetyki, neurobiologii i psychologii,


  • kompleksowe omówienie roli składników odżywczych, mikrobioty i stylu życia w profilaktyce oraz terapii zaburzeń psychicznych,


  • praktyczne wskazówki kliniczne oparte na aktualnych dowodach naukowych,


  • inspiracja do zmiany sposobu postrzegania pacjenta - z perspektywy holistycznej i spersonalizowanej.

Autorki przekonują, że troska o zdrowie psychiczne zaczyna się od codziennych wyborów, sposobu odżywiania i uważności wobec siebie.


Dzięki przejrzystemu stylowi, bogactwu odniesień naukowych i licznym przykładom klinicznym, publikacja ta może być wykorzystywana zarówno przez:

  • lekarzy psychiatrów,


  • dietetyków,


  • psychologów,


  • studentów kierunków medycznych,


  • osoby zainteresowane wpływem żywienia na nastrój, emocje i zdrowie psychiczne.

Publikacja ta wyznacza nowy kierunek w rozumieniu zdrowia psychicznego - opartego na nauce, empatii i świadomości, że ciało i umysł są ze sobą nierozerwalnie połączone. Jest to lektura obowiązkowa dla wszystkich, którzy pragną poszerzyć horyzonty, zrozumieć związek między dietą a emocjami i odkryć potencjał żywienia w terapii i profilaktyce zaburzeń psychicznych.